Rädda världen – återvinn plast

Rädda världen – rädda världen – rädda världen.
Så där, nu har du och jag lyckats med en del av det vi föresatte oss, att rädda världen, för visst är klimatförändringarna fixade nu när jättarna USA och Kina har kommit överens om att minska koldioxidutsläppen till att vara lägre än 2005 och när förnybar energi genom solceller vinner mark. Fast, även om klimatförändringarna stoppas så finns det fortfarande orsak till att fylla internätordtrålarna med budskapet rädda världen – rädda världen – rädda världen, för detta är inte helt klart än.

Till exempel. Forskare ska ta itu med frågan om varför plast hamnar i soporna. OK, du och jag låter IVL hålla på med det och löser istället en del av problemet genom att vi konstant lägger så mycket plastskräp vi någonsin kan i plaståtervinningen. Det är fantastiskt viktigt att plast återvinns. Den kommer från fossil olja och lite beroende på vilken sorts plast det är är den mer eller mindre omöjlig att bryta ner i naturen. Varje grej av plast är egentligen olja och varken du eller jag vill se olja i någon form i vår natur.

På min väg hemifrån till närmaste butik går jag genom en liten dunge, så liten att jag hela tiden åt alla håll ser igenom den. Dungen funkar inget vidare varken som hem eller skydd för vare sig växter eller djur, men den kämpar på. Mitt i dungen finns en bänk och trots att jag aldrig sett någon sitta där, brukar jag på min affärsrunda alltid ha nöjet att få böja mig ner och plocka upp det skräp som njutare av annat än dungen lämnat kvar efter sig. Bland burkar, flaskor och cigarettpaket finns det en hel del plast. Positivt är att under den 180 m långa dung-promenaden finns så gott som alltid minst en plastpåse som jag kan samla skräp i. Skräp som inte alltid ligger väl samlat vid bänken utan som släppt från människohand har spritts med vinden ut över hela dungen.

Väl i hemmets soprum lägger jag plastskräpet i plaståtervinningen. Hamnar det i hushållssoporna eller i papperskorgen vid affären bränns det upp med en massa annat avfall i sopförbränningsugnar och skapar förutom värme även koldioxid. Trots att vi importerar sopor för förbränning så är det bättre att återvinna plasten än att elda upp den. 67 minuter in i filmen Age of the stupid uttrycks detta av en oljeprospekterare, som inte kan tänka sig något dummare än att bränna upp olja som går att använda till så mycket.

En stor del av det plastskräp som finns på land hamnar till sist i något av våra vattendrag. Även en kortare strandpromenad kan ta lång tid eftersom i sanden och mellan klippor samlas väldigt mycket skräp att plocka. Dessutom finns det i eller på plasten kemiska ämnen som vi inte vill ha i havet. När du och jag slänger plastavfall i återvinningen räddar vi världen även på detta sätt.

Så kom igen nu: rädda världen – rädda världen – rädda världen från oljespill i form av plastskräp i naturen. Nu fixar vi även detta hot.

Annonser

Om mikaeros

wiser and wiser every day
Det här inlägget postades i jag hade en dröm / I had a dream, svenska och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s