För 17 hundra hennar – kom igen nu

Hej. Nu är det dags för några ord igen. Egentligen inte nödvändigt eftersom IPCC:s rapport 5:2 (http://www.ipcc.ch/) kommer nu i mars. Då får vi veta allt om vad klimatförändringarna kommer att innebära för jordens befolkning. Men jag fattar ändå pennan för om jag och du var för sig och tillsammans, lägger manken till så kan vi Rädda världen. Så kommer jag att skriva; jag och du, för egentligen kan jag bara prata för mig själv men det känns så ensamt så jag tar med dig på samma gång. En del kommer du kanske inte att hålla med om medan annat passar bättre.

Dagens funderingar utlöstes av en DN-artikel om Keeling-kurvan (http://keelingcurve.ucsd.edu/) där kontinuerlig avläsning av uteluftens halt av koldioxid (CO2) redovisas. Där stod att för första gången har nivån nu nått över 400 ppm (miljondelar). Jag påmindes då om mina föreläsningar om bättre arbetsmiljö. För 20 år sedan visade jag kurvan för utomhus-CO2. Halten var stigande och låg då på drygt 350 ppm. Sedan pratade jag om de 1000 ppm CO2 som är ett riktvärde för när det är dålig luft inomhus, i såväl Arbetsmiljölagen som nuvarande Miljöbalken. CO2 används som en indikator på dålig ventilation för att CO2 är lätt att mäta. Det finns också ett övre börvärde för god inomhusluft på 800 ppm, omnämnt bland annat i allergiutredningen 1989. Vad jag vet saknas direkta samband mellan halten CO2 och ohälsa. Jag frågade mig själv lika mycket som de närvarande ”eleverna” (mestadels rektorer och skyddsombud) hur riktvärdet inomhus ska kunna klaras i framtiden om utomhushalten fortsätter stiga.

Och halten fortsätter att stiga. Vilken effekt som CO2 i sig har kan man säkert tvista om men om CO2 kan användas som indikator även utomhus till exempel för en klimatförändring som vi inte vill ska hända, må det så vara mer värme eller kyla, översvämning eller torka, så är det dags att jag och du gör något.

Tidigare har jag uttryckt missnöje med den palmolja som finns i snart sagt all mat som inte är rena råvaror. Tack vare mina och dina protester ska nu den palmolja som används av en del företag vara ekologisk med full spårbarhet. Så jag och du kan påverka det som sker. Nu ska vi påverka för att rädda världen och på ett sätt som är ganska kul.

Som bekant (tack Snowdon) ser Storebror vad jag och du gör på nätet. Allt som skrivs där kallas ”Big data”. Alla sociala medier trålas igenom efter ord och ord som nämns mest innebär trender. Ordfångsten från Big data analyseras och mina och dina texter kan tillsammans med alla andras skrivna ord användas till att förutse framtiden och kommande händelser som melodifestivalvinnare eller annat viktigt. Nu ska jag och du se till att systemet hjälper oss att Rädda världen.

Med Bechdel-testet visas om en film är någorlunda jämställd genom att för att få godkänt ska två namngivna kvinnor prata med varandra om något annat än karlar. I verkliga livet kan du och jag använda oss av ekoagape-testet, som innebär att för att få OK ska jag och du vid möten ha pratat om ekologi och kärlek när vi skiljs åt. Detta ekoagape överför vi nu till nätet. Genom att på alla tänkbara virtuella medier ideligen och med emfas skriva Rädda världen (= ekologi och kärlek) så kommer analyserna att påvisa att dessa ord är de vanligaste och därför viktigast. Rörelser som http://www.radikaliseraklimatpolitiken.nu kan få genomslag och ge stöd åt politiker som trots att de vill bli omvalda och behålla jobben, för att Rädda världen törs ta beslut som kommer att påverka mitt och ditt liv genom att rubba de invanda cirklar som vi rör oss i. Jag och du behöver makthavare med handlingskraft som vågar ta tag i klimatförändringarna samtidigt som detta inte enbart får bli en valfråga eftersom oavsett parti så sitter jag och du, ja vi alla i samma båt.

I vårt demokratiska samhälle gäller det att jag och du, vi alla, följer med och gör vad vi kan för att förhindra att vi människor som lever idag, mina barn och dina barn, och mina och dina barnbarn och barnbarnsbarn varav de flesta inte är födda än, får en sämre livsmiljö på grund av klimatförändringar. Det handlar om respekt för kommande generationer. Vi måste börja tänka mer på dem som ska leva på jorden i framtiden.

Jag känner mig som en domedagsprofet när jag tänker på vad klimatförändringarna har för effekter, kallaste vintern någonsin i New York, 2000-talets början varmast någonsin på jorden osv, för vem vet egentligen vad som ska hända. Det vimlar av åsikter i miljödebatten bland annat eftersom den inte är en exakt förutsägbar vetenskap. Ibland inträffar galopperande ökningar av något och ibland avslutas annat tämligen abrupt. Klimatförändringer innebär en rejäl utmaning oavsett vilken variant av framtidsförutsägelse jag och du tror på. Det känns också så dumt att såga av grenen som jag och du sitter på speciellt eftersom kaos troligen väntar efter fallet.

Det handlar mycket om vad jag och du är beredda att göra i ett krisläge. För krisläge anser jag att det är. Hotet att klimatet förändras är i slutändan allvarligare för mänskligheten än vilken udda framtidsprofetia som helst. Så nu kan jag och du inte stå som handfallna. Vi måste göra något.

Till att börja med måste jag och du enas om en framtidsbild som vi båda känner är bra och som vi kan stå för i alla väder. Med en gemensam framtidsbild har vi något att sträva mot. Inte så lätt att få till denna bild eftersom våra hjärnor lär vara lika olika som våra näsor, minst.

För mig symboliseras Rädda världen med en dröm. I had nämligen a dream där jag gick på Jorden bland blommor och blad, bland träd och djur, solen den värmde och livgivande regnmoln syntes. Problemfritt och harmoniskt, tills flisen satte sig i trampdynan och myggan började ina vid mitt öra, men ändå. Förutsättningarna för ett gott liv var goda.

Även med den bästa plan kommer oväntade saker att hända eftersom världen och människan är ett så invecklat och variationsrikt system att det som säkrast kan förutses är att något oväntat kommer att ske. Jag och du måste ändå oförtrutet och utifrån vår framtidsbild, kämpa för att Rädda världen med början nu och hela tiden framöver. Detta dels för din och min egna överlevnad och välbefinnande, dels för att framtidens mänsklighet ska slippa vara efterklok när de ser på våra gjorda val, dels för att det alls ska finnas människor som kan reflektera över tidigare generationers handlingar. Att människor dör är en sak, att människan dör är en helt annan sak.

En del i krisen är mina och dina vanor. Utifrån mitt medelklassperspektiv har jag och du det ju så himla bra i vardagen. OK, det finns dagar då allt känns sämre än vanligt men totalt sett har jag och du det bra i våra liv. Varför ändra på detta? Svaret är att jag och du, vi alla, ska Rädda världen.

Förutom att skriva Rädda världen på sociala medel kan jag och du fortsätta med att förändra de av mina och dina vanor som kan ha inverkan på klimatförändringen. Det är inte så enkelt att ändra på en vana som riktigt gottat in sig i kroppen på en.

Människan är lat i betydelsen av att vara angelägen om att spara energi av överlevnadsskäl, energi som ska kunna användas när den sabeltandade tigern plötsligt knackar på dörren till grottöppningen. Att ändra vana och kanske därmed livsstil kräver mental energi när det invanda spåret för nervsignaler i hjärnan ska växlas om till en ny väg för signalens ledning, med synapser som tycker att de har det så bra som det är. För vilken enskild synaps kan väl se den helhet som är en människa, än mindre begripa sig på människan i stort.

Alla människor är fantastiska och jag är övertygad om att jag och du kan Rädda världen genom att ändra våra vanor. Så låt oss för att Rädda världen göra de fantastiska saker som jag och du är kapabla till i såväl stort som smått.

Man kan förstås bli skiträdd och närmast paralyserad eftersom jag och du inte kan förlita oss på vårt sunda förnuft. Ingen har tidigare genom- och överlevt en sådan här klimatförändring utan jag och du måste lära oss ”i direktsändning”.

Jag och du har heller inte någon speciell att tycka synd om och hjälpa extra mycket eftersom det mer eller mindre och på olika sätt drabbar alla och slutligen: ingen har vi skylla på att detta händer. Det skulle kännas lättare att om det fanns någon klimatförändringsskurk vars misstag vi heroiskt skulle kunna reparera. Inte bli det lättare när de som troligen drabbas värst är kommande generationer som ska leva när jag och du inte längre kan göra något.

Det är jag och du, alla vi nu (vuxna) levande som orsakat eller förvärrat klimatförändringen genom att leva våra liv med utgångspunkt i det sammanhang som våra förfäder har ställt upp för oss. Jag kan inte skylla på någon annan än mig själv för min del i klimatförändringen. Det har tagit mig dryga 50 år att nå den insikt jag tycker mig ha nu. Jag får skylla på oförnuft eller som en sköterska sa till mig inför min (lyckade) tumöroperation: När man är 30 är man odödlig, när man är 50 vill en inte ha någon knöl. Inte heller vill +50-åringen ha en okontrollerbar och oberäknelig klimatförändring orsakad av människan.

Jag tror på mig och dig men i mina dystraste stunder tror jag att vi inte kommer till rätta med klimatförändringar och andra miljöproblem förrän även de giriga och de våldsamma inser att utan bra miljö kan de stå där med sina fulla plånböcker och sina blanka vapen och uppleva hur de dör ut på grund av förstört dricksvatten och uttorkad mark. När även de begripit kan de efter förmåga använda sina resurser för att Rädda världen.

För 17 hundra hennar – kom igen nu, nu kavlar jag och du upp ärmarna och tar i för att Rädda världen i det skick som vi och kommande generationer behöver ha den. Jag och du översvämmar Big data med Rädda världen och vi bryter vanor som bidrar till klimatförändring och byter till vanor som är klimatsmarta, och vi gör det nu!

All I am saying – is give climate a chance: Rädda världen.

Annonser

Om mikaeros

wiser and wiser every day
Det här inlägget postades i jag hade en dröm / I had a dream, svenska och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s