högre hus sparar åkermark

Ibland är kanske tankarna egentligen läsvärda men uttrycksförmågan sämre, eller så får insändaren inte plats eller något annat, men faktum är att inte allt publiceras. Så här är en av dem som tidningen inte ville ta in. Eftersom Halland fått kritik av Jordbruket genom att pekas ut som tillsammans med Skåne vara det län som bebygger mest åkermark procentuellt sett, är insändaren aktuell än idag.

”Nu är byggnadsställningarna borta och det är dags att experimentera. Tänk dig de sex nya huskropparna på de gamla parkeringarna vid Kvantum resta på högkant. Först ett, sedan nästa och nästa tills alla sex står på högkant. Hur ser det ut? Hur känns detta? Vänta vänta… innan du tänkt till slut, ställ nu ett hus på ett annat så att det totalt blir tre högre hus med två nuvarande huskroppar i höjd. Känn efter hur det känns, hur ser det ut? Förresten, vänta, också innan du tänkt denna tanke färdigt, pröva nu att ställa alla på varandra. Vad sägs?

Går inte? Jaså, varför inte? Aha, höghuset skulle störa Varbergs siluett. Fast, från Kanonbergets topp ses redan de nya husen sticka upp och vyn är påverkad.

Varför nu detta tankeexperiment? En orsak är att på den mark som frigörs skulle Varberg kunna göra en mindre park där folk kan strosa omkring och må bra. Men nä, jag begriper att detta inte låter sig göras ens i tanken. Även om förtätning är modellen för att komprimera det växande Varberg och minimera vår ekologiska påverkan så är småstadens värnare starkare än en humanekologs åsikter.

Alltså, i stället för att placera höghuset i centrum reser vi det på någon av alla de jordbruksmarker som kommunen ska bygga på. Här kan det ställas så att ingen störs av skuggning. Massor av mark som skulle gått till spillo under enfamiljshus efter enfamiljshus kan användas till något bättre, som Varbergs nästa stadspark, eller till nya kolonilotter för hushållsnära odling eller varför inte låta jordgubbs­odlingarna närma sig folket istället för som nu tvärt om. Kollektivtrafiken blir lättare att planera och till och med våra gigantiska stadsbussar fylls under ett enda stopp vid höghuset.

Självklart ska detta eko-hus stå emot vind utan varken drag inomhus eller att orsaka närmast orkanbyar runt knutarna. Istället tämjs och används vindkraften och på varenda ledig väggyta som vetter mot solen utvinns solenergi. Regnvattnet som träffar huset koncentreras till minivattenkraftverk på sin väg mot marken, osv. Längst upp finns ett par våningar med det nya Ungdomens hus, ett café, restaurang, gym, pool och andra lokaler, inte minst för de boende i huset men också för andra kommuninvånare och tillströmmande från när och fjärran, som alla vill se ut över världen från denna ekologiska topplats.”

Om mikaeros

wiser and wiser every day
Det här inlägget postades i refuserade insändare / no letter to any editor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s